Du är här: Hem / Försäkringen Lyssna

Arbetslöshetsförsäkringen

Arbetslöshetsförsäkringen kompenserar för viss del av inkomstbortfallet vid arbetslöshet. För att ha rätt till ersättning från a-kassan behöver du uppfylla ett arbetsvillkor och grundvillkoret

Om du har rätt till inkomstbaserad ersättning är ersättningen 80 procent av tidigare inkomst under de första 200 ersättningsdagarna. Därefter är ersättningsnivån 70 procent. Den högsta ersättningen är 910 kronor per dag under de första 100 ersättningsdagarna och därefter 760 kronor. 

Om du har tjänat 25 025 kronor eller mer per månad i genomsnitt under det senaste året får du den högsta ersättningen per dag, alltså 910 kronor, under de första 100 ersättningsdagarna.

Om du inte har varit medlem i 12 sammanhängande månader omfattas du av grundförsäkringen.

Arbetslös företagare

Även företagare kan ha rätt till ersättning från a-kassan. Om du har varit företagare innan arbetslösheten kan du tidigast få ersättning från det att det inte längre vidtas några åtgärder i verksamheten. I vissa fall måste verksamheten upphöra definitivt för att ersättning ska kunna beviljas. Detta gäller inte om företaget räknas som ett Bisyssla eller som deltidsföretag.