Den här sidan använder Javascript för vissa funktioner. Om du vill att alla funktioner ska fungera korrekt behöver du tillåta javascript.

Så söker du ersättning

För att kunna få ersättning från a-kassan behöver du vara anmäld på Arbetsförmedlingen och skicka in en ansökan till oss. 

Det mesta kan du göra digitalt, det enda du behöver är ett BankID. Följ de fem stegen i vår guide så kommer du snabbt igång.

Steg 1

Anmäl dig på Arbetsförmedlingen

Allt börjar med en anmälan på Arbetsförmedlingen

Din första dag som arbetssökande anmäler du dig på Arbetsförmedlingen. När du har gjort det skickar Arbetsförmedlingen uppgiften vidare till oss och informationen kommer att finnas i våra system dagen efter.

Skriv in dig på Arbetsförmedlingen

Steg 2

Du gör din ansökan på Mina sidor

Mina sidor gör det enkelt att söka a-kassa

Enklaste sättet att söka a-kassa är att logga in på Mina sidor och fylla i en ansökan om ersättning. Där lämnar du uppgifter om vad du har gjort innan arbetslösheten. Du kommer att få en Att göra-lista som guidar dig genom hela ansökan. Du behöver också fylla i tidrapporter för att redovisa din arbetslösa tid vecka för vecka.

Mer om Mina sidor och hur du söker ersättning

Steg 3

Vi handlägger din ansökan

När du har lämnat dina uppgifter går vi igenom dem

När du har laddat upp dina handlingar och intyg och är klar med Att göra-listan, handlägger vi. Om det är något vi saknar hör vi av oss till dig. När vi är färdiga med utredningen får du ett beslut i Mina sidor.

Steg 4

Karens och utbetalning

En ersättningsperiod börjar alltid med 6 dagar karens

De 6 första arbetslösa dagarna är karensdagar. En karensdag är en slags självriskdag som man inte får någon ersättning för.

Vi betalar ut ersättning varje torsdag. Anmäl vilket konto och vilken bank du vill ha din ersättning utbetald till på Swedbanks kontoregister. Om du inte anmäler något konto får du en utbetalningsavi.

Swedbanks kontoregister

Steg 5

Dags att ansöka

Nu kan du logga in i Mina sidor och göra din ansökan

Logga in med ditt BankID och påbörja din ansökan om ersättning. Kom ihåg att du också måste tidrapportera varje vecka som du söker ersättning för! Om du har några frågor kan du skicka ett meddelande till oss i Mina sidor. 

Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss så hjälper vi dig.

Mina sidor

Har du inkomstförsäkring genom Unionen?

Om du har inkomstförsäkring genom fackförbundet Unionen behöver du göra en särskild ansökan dit. Om du har frågor om inkomstförsäkringen eller vill komma i kontakt med Unionen Medlemsförsäkring AB ringer du 0771-27 28 00. 

Läs om inkomstförsäkringen och hur du ansöker om den på unionen.se