Den här sidan använder Javascript för vissa funktioner. Om du vill att alla funktioner ska fungera korrekt behöver du tillåta javascript.

Tekniska problem med att ladda upp dokument i Mina sidor

När du laddar upp ett dokument i Mina sidor kan du få ett meddelande som säger att dokumentet innehåller virus.
 
Vår driftleverantör arbetar på att lösa problemet. Vi ber om ursäkt och hoppas att det ska vara löst inom kort.

Värdet av att vara med i a-kassan

Arbetsmarknaden är ombytlig och arbetssituationen kan förändras. Skulle du bli av med jobbet är det viktigt att ha inkomsten försäkrad genom ett medlemskap hos oss. Medlemskapet ger dig möjlighet till ersättning tills du hittar ett arbete.

A-kassan är en försäkring

Ett medlemskap i a-kassan innebär att du har försäkrat din inkomst och kan ha rätt till ersättning om du förlorar ditt arbete. Precis som med andra försäkringar behöver du uppfylla vissa villkor om du behöver använda vår försäkring.

Arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring som ska ge dig ett ekonomiskt skydd under tiden du letar efter ett nytt arbete. Om du kan få ersättning och hur mycket ersättning du kan få beror på hur mycket du har arbetat, hur länge du har varit medlem och hur dina omständigheter ser ut i övrigt när du söker a-kassa.

Din medlemstid påverkar ersättningens storlek

När du har varit medlem i en a-kassa i 12 månader har du möjlighet att få inkomstbaserad ersättning vid arbetslöshet. Byter du a-kassa får du tillgodoräkna dig din tidigare medlemstid om dina medlemskap är sammanhängande.

Om du har varit medlem kortare tid än 12 månader kan du få ersättning enligt grundförsäkringen. Så länge du betalar din medlemsavgift är din inkomst försäkrad genom ditt medlemskap hos oss.

Oavsett hur länge du har varit medlem behöver du uppfylla villkoren för ersättning.

Vem kan bli medlem?

Du kan bli medlem hos oss om du arbetar inom eller senast arbetade inom de teknik- och kunskapsbaserade sektorerna av arbetsmarknaden. Vi har yrkesgrupper som kulturarbetare, elitidrottare, verksamma inom farmaci- och skogs-, lantbruk och miljöområdet, samt de som är anställda som uthyrd personal på bemanningsföretag. Även du som är företagare kan bli medlem hos oss.

Tänk på att du bara kan vara med i en a-kassa i taget och att möjligheten att gå med i en a-kassa upphör den månad du fyller 66 år. 

Medlemskapet upphör vid 66 år

Medlemskapet i a-kassan upphör automatiskt den sista dagen i månaden innan du fyller 66 år. Om du vill avsluta ditt medlemskap tidigare behöver du göra det själv. Läs mer på sidan Avsluta medlemskapet.

Våra stadgar

Paragraf 2 i våra stadgar beskriver vårt verksamhetsområde, där framgår vem som kan bli medlem hos oss.

Stadgar (pdf)

Medlemsgrundande utbildningar inom kulturområdet

Utbildningar som avses i stadgarna § 2, det vill säga statlig teater- eller musikhögskola eller annan jämförbar utbildning alternativt likvärdig verksamhet.

Lista utbildningar (pdf)

Bli medlem!

Det är lätt att bli medlem hos oss. Om du har en e-legitimation, till exempel ett BankID kan du ansöka om medlemskap här på vår webbplats. Följ guiden på sidan Bli medlem.

Gå till Bli medlem

Hitta din a-kassa

Om du inte kan bli medlem hos oss kan du hitta din a-kassa på Hej a-kassa.

www.hejakassa.se

  • Uppdaterad: 2 februari 2024

Vill du gå med i Unionen?

Om du också vill bli medlem i förbundet behöver du göra en separat ansökan dit.

Unionen har en inkomstförsäkring som kompletterar ersättningen från oss.

Bli medlem i Unionen