Den här sidan använder Javascript för vissa funktioner. Om du vill att alla funktioner ska fungera korrekt behöver du tillåta javascript.

Bra att veta om medlemskapet

Vi försäkrar det mesta - vårt hem, vår bil, vår båt och våra djur. Inte för att vi förväntar oss att det ska hända något utan för att vi ska ha råd om det händer. Samma sak gäller när man försäkrar sin inkomst vid arbetslöshet. Inte för att vi förväntar oss att bli arbetslösa utan för att vi ska ha råd att vara mellan två arbeten. För arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring.

Steg 1

Varför a-kassa?

Värdet av att vara med i a-kassan

Arbetsmarknaden är ombytlig och arbetssituationen kan förändras. Skulle du bli av med jobbet är det viktigt att ha inkomsten försäkrad genom ett medlemskap hos oss. Det gäller även för dig som är företagare. Medlemskapet ger dig möjlighet till ersättning tills du hittar ett arbete.

Skillnaden mellan att vara med och inte vara med

När du har varit medlem i en a-kassa i 12 månader har du möjlighet att få inkomstbaserad ersättning vid arbetslöshet. Byter du a-kassa får du tillgodoräkna dig din tidigare medlemstid om dina medlemskap är sammanhängande.

Om du har varit medlem kortare tid än 12 månader kan du få ersättning enligt grundförsäkringen. Så länge du betalar din medlemsavgift är din inkomst försäkrad genom ditt medlemskap hos oss.

Oavsett hur länge du har varit med behöver du uppfylla ett arbetsvillkor för att kunna få ersättning.

Vem kan bli medlem?

Vem kan bli medlem?

Vem kan bli medlem?

Du kan bli medlem hos oss om du är verksam i de teknik- och kunskapsbaserade sektorerna av arbetsmarknaden. Vi har även yrkesgrupper som kulturarbetare, elitidrottare och de som är anställda som uthyrd personal på bemanningsföretag. Även du som är företagare kan bli medlem hos oss.

Av § 2 Verksamhetsområde i våra stadgar framgår vem som kan bli medlem hos oss. Om du inte kan bli medlem hos oss kan du hitta din a-kassa på Hej a-kassa.

Steg 3

Vad kostar det?

Alla medlemmar betalar 112 kronor per månad

Medlemsavgiften till Unionens arbetslöshetskassa är samma för alla medlemmar, oavsett vilken inkomst man har. Medlemsavgiften påverkas inte heller av om man studerar, är sjukskriven, är föräldraledig eller arbetslös.

Steg 4

Så här behandlar vi dina personuppgifter

Innan du lämnar dina uppgifter vill vi informera om hur vi behandlar dem

Dataskyddsförordningen

Vi på Unionens arbetslöshetskassa värnar om våra medlemmars integritet. Du som medlem ska vara garanterad att vi hanterar dina personuppgifter på bästa sätt och med en hög nivå av skydd. Vi är också måna om att du har full insyn i hur dina personuppgifter behandlas, att du känner till dina rättigheter och att du ska kunna utöva dem på ett smidigt sätt.

Unionens arbetslöshetskassa är ansvarig för att dina personuppgifter hanteras på ett riktigt sätt. Vår behandling av personuppgifter sker i enlighet med bestämmelserna i dataskyddslagstiftningen. Du har rätt till information när vi samlar in uppgifter om dig. Det gäller både när du lämnar information eller när vi får uppgifter om dig från någon annan.

Vi behandlar dina uppgifter främst för att vi ska kunna hantera ditt medlemskap och utreda och betala ut arbetslöshetsersättning. Grunden för behandlingen är i de flesta fall vår myndighetsutövning.

Steg 5

Ansök om medlemskap

Det är lätt att bli medlem

Du som är tjänsteman eller har ett kunskapsbaserat arbete kan bli medlem hos oss. Det enda du behöver göra är att fylla i en ansökan om medlemskap.

Du behöver ha en e-legitimation, till exempel ett Mobilt BankID, för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss så hjälper vi dig.

Ansök om medlemskap

Vill du bli medlem i Unionen?

Om du också vill bli medlem i förbundet Unionen behöver du göra en separat ansökan dit.

Som medlem i Unionen har du en inkomstförsäkring som kompletterar ersättningen från oss.

Bli medlem i Unionen