Byta a-kassa

Om du ska byta a-kassa är det några saker som är viktiga att känna till för att det inte ska bli ett avbrott i medlemsperioden.

Om du vill byta a-kassa

Du kan bara vara medlem i en a-kassa i taget. När du ska byta a-kassa är det viktigt att det inte blir ett avbrott i medlemsperioden. 

För att kunna få inkomstbaserad ersättning behöver du ha varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader. De 12 månaderna måste vara sammanhängande.

Du kan bli medlem tidigast från den månad din ansökan kommer in

Du kan tidigast bli medlem från och med den månad din ansökan kommer in till a-kassan, och ett medlemskap i a-kassan gäller alltid från den första i månaden.

Om du vill bli medlem i a-kassan i mars, måste din ansökan om medlemskap komma in till a-kassan under mars månad. Det går också bra att skicka in en ansökan redan i månaden innan du vill bli medlem.

Använd fullmakt för att inte få ett avbrott i medlemsperioden

För att inte få ett avbrott i medlemsperioden är det viktigt att du ansöker om nytt medlemskap direkt i månaden efter att du avslutat ditt nuvarande medlemskap. I dag hjälper de flesta a-kassor dig med att byta. För att få hjälp med bytet behöver du ge din nya a-kassa en fullmakt i samband med att du ansöker om medlemskap.

Om du inte kan eller vill använda en fullmakt när du söker nytt medlemskap behöver du själv avsluta medlemskapet i din nuvarande a-kassa. Då är det är viktigt att du avslutar medlemskapet den sista i månaden för att inte bryta din medlemsperiod. Ditt nya medlemskap kan nämligen tidigast beviljas från och med den första i månaden efter. Det beror på att det inte går att ha dubbelt medlemskap och att medlemskap i en a-kassa alltid startar den första i månaden. 

Vi hjälper dig att byta till oss!

Om du är medlem i en annan a-kassa och vill byta till oss kan vi hjälpa dig med bytet om du ger oss fullmakt när du fyller i din ansökan om medlemskap. Det enda du behöver göra är bocka i en ruta för det på ansökan.

När vi har tagit emot din ansökan och fullmakt kontaktar vi din nuvarande a-kassa och avslutar medlemskapet åt dig.

Om du byter a-kassa när du har ersättning

Om du är arbetssökande när du byter a-kassa behöver du skicka in en ansökan om ersättning och tidrapporter till din nya a-kassa. Det gör du på Mina sidor. Det är viktigt att du inte skickar in nya tidrapporter till din tidigare a-kassa.

Kom också ihåg att tala om för Arbetsförmedlingen att du har bytt a-kassa.

  • Uppdaterad: 22 april 2024

Bli medlem!

Det är lätt att bli medlem hos oss. Om du har en e-legitimation, till exempel ett BankID kan du ansöka om medlemskap här på vår webbplats. Följ guiden på sidan Bli medlem.

Bli medlem!