Den här sidan använder Javascript för vissa funktioner. Om du vill att alla funktioner ska fungera korrekt behöver du tillåta javascript.

Problem med BankID

Det är för närvarande problem med BankID vilket gör att det kan vara svårt att logga in på våra e-tjänster. Vi arbetar på att lösa problemet. Försök gärna att logga in lite senare.

Det är många som ringer oss

Vi prioriterar att besluta om medlemskap och betala ut ersättning. Därför har vi begränsat telefontiderna till våra handläggare till 9-11. Läs våra frågor och svar om a-kassa och corona och om regeringens förslag till nya regler

Publicerad: 17 mars 2020

Frågor och svar om a-kassa och corona

Just nu är det fler än vanligt som har frågor om a-kassa. I de flesta fall gäller samma regler som vanligt. På den här sidan har vi samlat frågor och svar om a-kassa och corona.

Vänd dig till rätt instans

Vi förstår att du kan ha många frågor just nu. För att vi ska kunna göra vårt jobb så bra som möjligt är det viktigt att du vänder dig till rätt myndighet med din fråga.

Vi vill påminna om att det är riksdagen som beslutar om reglerna och alla a-kassor följer samma regler. Om du har synpunkter på regelverket hänvisar vi dig till regering och riksdag.

Frågor och svar som kan guida dig

Undrar du om du är medlem i Unionens a-kassa?
För att se uppgifter om du är medlem och vilken avgift du ska betala till oss så loggar du in på Mitt medlemskap via Mina e-tjänster. Du hittar Mina e-tjänster högst upp till höger. Om du surfar in på mobilen är länken en rosa cirkel med ett hänglås i.
Vill du bli medlem i Unionens a-kassa?
Klicka på den blågrå rutan på första sidan här på vår hemsida, där det står Bli medlem. Klicka sedan på den rosa knappen Logga in för att bli medlem. Du signerar din ansökan om medlemskap med BankID.
Har du problem med att skicka in din ansökan om medlemskap?
Det är högt tryck på vår medlemsansökan just nu. Om du har problem med att skicka in din ansökan kan du testa att byta webbläsare. Du kan också prova att skicka in ansökan senare. Det räcker att vi får in din ansökan senast den 31 mars för att du ska kunna bli medlem från och med den 1 mars.
Har du fått gå ned i arbetstid och lön hos din arbetsgivare?
För att ha rätt till ersättning från a-kassan behöver du ha arbetat och helt eller delvis blivit av med ditt arbete. Du behöver också vara anmäld på Arbetsförmedlingen och uppfylla villkoren för ersättning.
Har du blivit permitterad på grund av Corona?
På grund av coronaviruset har en del arbetsgivare helt eller delvis permitterat sina anställda. Du kan inte få ersättning från a-kassan när du är permitterad. Permittering innebär att din arbetsgivare har sänkt din arbetstid utan att säga upp dig. Eftersom din anställning inte har upphört är du inte arbetslös i försäkringens mening. Det innebär att du inte kan få ersättning från a-kassan när du är permitterad. Det gäller även om du får sänkt eller ingen lön.
Är du permitterad från en anställning i ett annat land inom EU, EES eller i Schweiz?
Du som är permitterad från en pågående anställning i ett annat land inom EU, EES eller i Schweiz kan inte bli medlem hos oss. Du kan inte heller få ersättning från en svensk a-kassa när du är permitterad. Permittering innebär att din arbetsgivare har sänkt din arbetstid utan att säga upp dig. Eftersom anställningen inte har upphört är du inte arbetslös i försäkringens mening. Det innebär att du inte kan få ersättning från a-kassan när du är permitterad. Du bör kontakta myndigheten i det land där du är anställd och arbetar, för att söka ersättning därifrån.
Har skolan eller förskolan stängt på grund av Corona?
Om du är hemma med barn på grund av att förskola eller skola har stängt och inte kan söka eller ta arbete ska du fylla i Kan inte söka och ta arbete på din tidrapport. Du kan bara få ersättning från a-kassan när du uppfyller grundvillkoren. Läs om grundvillkoren.
Har din kommun beslutat att ditt barn inte får komma till förskolan?
För att ha rätt till ersättning från a-kassan behöver man kunna söka och ta arbete. Det innebär bland annat att du som har barn behöver ha en ordnad barntillsyn.

Om din kommun beslutar att ditt barn inte får komma till förskolan på grund av att du är arbetslös, och med syftet att minska trycket på personalen under coronapandemin, kan du ändå ha rätt till a-kassa. Eftersom du har en barnomsorgsplats får det förutsättas att barnet får komma tillbaka till förskolan om du blir erbjuden ett arbete. En förutsättning är dock att du kan vara anträffbar för Arbetsförmedlingen och möjliga arbetsgivare och att du kan söka och ta ett arbete.
Vad gäller för mig som småföretagare just nu?
Regeringen presenterade den 25 mars förslag på åtgärder som stöd till småföretagare under coronakrisen. En åtgärd är att man under 2020 gör undantag från a-kasseregeln om att ett företag bara får läggas vilande en gång under fem år.

Vi vet inte när lagändringen införs eller vad förslaget innebär i detalj. Vi lägger upp ny information så snart vi vet mer.
Undrar du vad som gäller dig?
Just nu är det många som ringer till oss och vi har längre kötider än vanligt. Du kan läsa mer om de regler och villkor som gäller för rätt till ersättning från a-kassan här på vår hemsida. Klicka på den gula rutan Regler och villkor på första sidan för att läsa om villkoren i försäkringen. Längst ner på sidan finns en meny som listar alla undersidor.
Frågor och svar om korttidsarbete
Vad är korttidsarbete?
Korttidsarbete är en möjlighet för företag att tillfälligt minska arbetstiden för sina anställda istället för att säga upp dem.

Under tid med korttidsarbete kan arbetstiden minskas med 20, 40 eller 60 procent medan den anställde får behålla en större del av lönen. Lönekostnaden för arbetstidsminskningen delas mellan arbetsgivaren och staten. Arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får behålla 90 procent av lönen.
Kan min arbetsgivare använda korttidsarbete?
Alla arbetsgivare, med undantag för vissa offentliga aktörer, kan få stöd vid korttidsarbete om kraven för stödet är uppfyllda. Det är dock flera villkor som ska vara uppfyllda. Det ska finnas stöd för korttidsarbete i centrala och lokala kollektivavtal och förhandling måste ske med facket. Har man inte ett centralt kollektivavtal ska 70 procent av medarbetarna godkänna och delta i korttidsarbete.
Kan alla anställda omfattas av korttidsarbete?
Huvudregeln är att alla arbetstagare på arbetsplatsen ska omfattas, men stödet omfattar inte nyanställda med mindre än tre månaders anställningstid och inte heller familjemedlemmar till enskilda näringsidkare som arbetar i verksamheten.
Har jag rätt till a-kassa för den tid som omfattas av korttidsarbete?
Nej, du har rätt till lön under tid med korttidsarbete även om lönen blir något lägre. Det beror på att du fortfarande är anställd även om du har fått en minskad arbetstid och minskad lön. Den som är deltidsanställd kan ha rätt till a-kassa för den del som inte omfattas av korttidsarbete.
Kan tid med korttidsarbete räknas med i ett arbetsvillkor?
Nej, tid med korttidsarbete kan inte räknas med i ett arbetsvillkor, men den kan hoppas över. Det innebär att a-kassan kan titta på vad du gjort längre tillbaka i tiden före korttidsarbetet. Läs mer om arbetsvillkor.

Aktivitetsrapportering till Arbetsförmedlingen

Från och med nu och fram till den sista maj behöver du inte skicka en aktivitetsrapport varje månad. Tänk på att du fortfarande behöver söka och kunna ta arbete för att ha rätt till ersättning. 

Arbetsförmedlingen har den 17 mars beslutat att tillfälligt ta bort kravet på att du som arbetssökande ska aktivitetsrapportera varje månad. Beslutet innebär att du som arbetssökande just nu inte behöver redovisa dina sökta arbeten till Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen kommer inte heller att granska de rapporter som har kommit in under perioden 1 till 17 mars. 

Arbetsförmedlingen om aktivitetsrapportering

Om du ändå behöver ringa oss

Om du har ett ersättningsärende och behöver prata med din handläggare kan du ringa mellan klockan 9 och klockan 11. Det smidigaste är dock att skicka ett meddelande i Mina sidor.

Om du har frågor om medlemskapet eller allmänna frågor om försäkringen och inte har blivit hjälpt av vår guide ovan kan du ringa oss varje vardag 9–12 och 13–15.