Den här sidan använder Javascript för vissa funktioner. Om du vill att alla funktioner ska fungera korrekt behöver du tillåta javascript.

Byta a-kassa

Om du ska byta a-kassa är det några saker som är viktiga att känna till för att det inte ska bli ett avbrott i medlemsperioden.

Om du vill byta a-kassa

Du kan bara vara medlem i en a-kassa i taget. När du ska byta a-kassa är det viktigt att det inte blir ett avbrott i medlemsperioden. 

För att kunna få inkomstbaserad ersättning behöver du ha varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader. De 12 månaderna måste vara sammanhängande.

Använd fullmakt för att inte få ett avbrott i medlemsperioden

För att inte få ett avbrott i medlemsperioden är det viktigt att du ansöker om nytt medlemskap drekt i månaden efter att du avslutat ditt nuvarande medlemskap. I dag hjälper de flesta a-kassor dig med att byta. För att få hjälp med bytet behöver du ge din nya a-kassa en fullmakt i samband med att du ansöker om medlemskap.

Om du inte kan eller vill använda en fullmakt när du söker nytt medlemskap behöver du själv avsluta medlemskapet i din nuvarande a-kassa. Då är det är viktigt att du avslutar medlemskapet den sista i månaden för att inte bryta din medlemsperiod. Ditt nya medlemskap kan nämligen tidigast beviljas från och med den första i månaden efter. Det beror på att det inte går att ha dubbelt medlemskap och att medlemskap i en a-kassa alltid startar den första i månaden. 

Du kan bli medlem tidigast från den månad din ansökan kommer in

Du kan tidigast bli medlem från och med den månad din ansökan kommer in till a-kassan, och ett medlemskap i a-kassan gäller alltid från den första i månaden.

Om du vill bli medlem i a-kassan i mars, måste din ansökan om medlemskap komma in till a-kassan under mars månad. Det går också bra att skicka in en ansökan redan i månaden innan du vill bli medlem.

Vi hjälper dig att byta till oss!

Om du är medlem i en annan a-kassa och vill byta till oss kan vi hjälpa dig med bytet om du ger oss fullmakt när du fyller i din ansökan om medlemskap. Det enda du behöver göra är bocka i en ruta för det på ansökan.

När vi har tagit emot din ansökan och fullmakt kontaktar vi din nuvarande a-kassa och avslutar medlemskapet åt dig.

Om du byter a-kassa när du har ersättning

Om du är arbetssökande när du byter a-kassa behöver du skicka in en ansökan om ersättning och tidrapporter till din nya a-kassa. Det gör du på Mina sidor. Det är viktigt att du inte skickar in nya tidrapporter till din tidigare a-kassa.

Kom också ihåg att tala om för Arbetsförmedlingen att du har bytt a-kassa.

  • Uppdaterad: 14 januari 2019

Bli medlem!

Det är lätt att bli medlem hos oss. Om du har en e-legitimation, till exempel ett BankID kan du ansöka om medlemskap här på vår webbplats. Följ guiden på sidan Bli medlem.

Bli medlem!