Den här sidan använder Javascript för vissa funktioner. Om du vill att alla funktioner ska fungera korrekt behöver du tillåta javascript.

TILLFÄLLIGA REGLER 2020: Riksdagen har beslutat att tillfälligt lätta upp villkoren och höja a-kassetaket. Läs mer

Det är många som har frågor om a-kassa

För att hjälpa dig har vi samlat information som är aktuell just nu på sidan Frågor och svar om a-kassa och corona.

Publicerad: 8 april 2020

Nya tillfälliga regler i a-kassan

Riksdagen har beslutat om att lätta upp villkoren och höja a-kassetaket för att dämpa coronakrisens negativa effekter på den svenska ekonomin. Reglerna träder i kraft den 13 april.

Det här är de tillfälliga reglerna:

 1. En medlemsmånad räknas som fyra
  Månaderna mars till och med december 2020 räknas som fyra medlemsmånader vardera. Det betyder att du redan efter tre månaders medlemskap hos oss kan ha rätt till inkomstbaserad ersättning. I normala fall måste det ha gått tolv månader för att man ska ha rätt till det. Månader före mars och efter december 2020 räknas som vanligt.
 2. Kravet på arbetad tid lättas upp
  I normala fall måste du arbeta ungefär halvtid i ett halvår för att ha rätt till ersättning från oss. Nu räcker det om du har arbetat

  a) minst 60 timmar per kalendermånad under sex av de senaste tolv månaderna

  b) eller minst 40 timmar per kalendermånad och 420 timmar totalt under en sammanhängande period av sex månader under de senaste tolv månaderna.

 3. Ersättningstaket blir högre
  Mellan den 13 april 2020 och den 3 januari 2021 kan du som har jobbat heltid få

  a) fortsatt 80 procent av lönen men nu högst 1 200 kronor per dag de första hundra dagarna om du uppfyller villkoren för inkomstbaserad ersättning. Resten av perioden kan du som mest få 760 kronor per dag.

  b) 510 kronor per dag om du uppfyller villkoren för grundersättning.

  Ersättningens storlek beror bland annat på hur mycket du har jobbat, vad du har tjänat och hur länge du har varit medlem i a-kassan. 
 4. Karensdagarna slopas
  Mellan den 30 mars 2020 och den 3 januari 2021 kan du få ersättning från oss redan från den första arbetslösa dagen. I normala fall har du sex karensdagar utan ersättning innan du påbörjar en ny ersättningsperiod. Om vi har dragit karens för ersättningsdagar efter den 30 mars kommer vi att justera det retroaktivt så snart som möjligt.
 5. Lättare för företagare att få ersättning
  Du som driver ett eget företag kan ha verksamheten vilande under 2020 utan att det påverkar din rätt till ersättning från a-kassan i framtiden. I normala fall måste du ha arbetat i företaget under minst fem år innan du kan få ersättning från a-kassan om ditt företag är vilande på nytt. Däremot kan du alltid söka ersättning från oss om du lägger ner verksamheten helt.

Reglerna är tillfälliga

De här villkoren och ersättningsnivåerna gäller under en begränsad tid. Alla ärenden som vi handlägger efter att de slutat gälla omfattas av de vanliga reglerna. Logga in på Mina sidor för att ta reda på vad som gäller för dig.

Frågor och svar om a-kassa och corona

Läs också våra frågor och svar om a-kassa och corona.

Vanliga frågor och svar