Du är här: Hem / Ersättning / Kom igång Lyssna

Kom igång

Steg för steg-guide

Det här är en steg för steg-guide som kortfattat beskriver vad du behöver göra för att söka ersättning från oss.

Om du är medlem i fackförbundet Unionen kontaktar du dem för att ansöka om ersättning från deras inkomstförsäkring.

 • 1. Anmäl dig på Arbetsförmedlingen

  Anmäl dig på Arbetsförmedlingen

  Din första dag som arbetssökande anmäler du dig som arbetslös och arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Dagen efter får vi uppgift om det från Arbetsförmedlingen.

  Svaret uppdaterat 2 juli 2018
  Hjälpte den här frågan dig? Den här frågan hjälpte mig inte
 • 2. Logga in på Mina sidor

  Logga in på vår e-tjänst Mina sidor. Allt du behöver för att logga in är ett svenskt personnummer och en e-legitimation, till exempel ett Mobilt BankID. Mina sidor fungerar lika bra på såväl dator som telefon och surfplatta.

  Läs mer om e-legitimation/BankID här.

  Fyll i en ansökan om ersättning

  När du har loggat in på Mina sidor fyller du i e-tjänsten Ansökan  om ersättning. När du har signerat och skickat din ansökan kommer du att få en del uppgifter att göra på en Att göra-lista.

  Din arbetsgivare behöver fylla i ett arbetsgivarintyg

  En av uppgifterna på Att göra-listan är att begära arbetsgivarintyg från din arbetsgivare. Det är enkelt att begära ett arbetsgivarintyg! Genom en knapptryckning i Mina sidor kan du skicka ett förifyllt mejl till din arbetsgivare  med en länk till arbetsgivarintyg.nu. 

  Om du har fått ditt arbetsgivarintyg som ett pdf-dokument kan du ladda upp det på Mina sidor under e-tjänster. Välj dokumenttyp Arbetsgivarintyg PDF.​

  Om du har fått ditt arbetsgivarintyg på papper kan du fotografera intyget och ladda upp bilderna på Mina sidor under e-tjänster.  Du behöver fotografera varje sida av intyget, alltså ta två foton. Sedan lägger du till båda bilderna innan du klickar på Skicka in.

  Fyll i en tidrapport

  Ytterligare en uppgift på Att göra-listan är att fylla i en tidrapport. Du rapporterar en vecka i taget. Du kan tidigast skicka en tidrapport när sista dagen på rapporten har passerat.

  Om inte tidrapporten kommer in till oss inom nio månader från den sista dagen på rapporten kan du inte få ersättning för den veckan. 

  Du kan ladda upp dokument

  Om du behöver skicka in ett dokument till oss laddar du enkelt upp och skickar det i Mina sidor.

  Fyll i dina kontaktuppgifter 

  Under Min profil lägger du in din e-postadress och ditt mobilnummer och väljer om du vill få ett mejl eller ett sms när det har hänt något nytt i Mina sidor. 

  Om du inte kan använda Mina sidor

  Kontakta oss om du inte har möjlighet att använda Mina sidor så skickar vi pappersblanketter och tidrapporter till dig. Arbetsgivarintyget begär du från din arbetsgivare. Tipsa gärna din arbetsgivare om arbetsgivarintyg.nu.

  Svaret uppdaterat 21 november 2017
  Hjälpte den här frågan dig? Den här frågan hjälpte mig inte
 • 3. Du får ett beslut

  När vi fått in alla uppgifter som vi behöver i ditt ärende utreder vi om du har rätt till ersättning från oss.

  Så fort vi har fattat ett beslut skickar vi det till dig i Mina sidor.

  Om du tycker att beslutet är fel

  Om du tycker att beslutet är fel kan du begära omprövning av beslutet inom två månader. Ditt ärende kommer då att prövas på nytt av en omprövningshandläggare.

  Svaret uppdaterat 21 november 2017
  Hjälpte den här frågan dig? Den här frågan hjälpte mig inte
 • 4. Karens

  6 dagars karens innan ersättning

  Ersättning från a-kassan lämnas inte ut de första 6 arbetslösa dagarna då du annars skulle ha fått ersättning, eftersom de dagarna är karensdagar.

  Arbetslöshetsförsäkringen är en veckoförsäkring och ersättningen beräknas utifrån den arbetslösa tiden per vecka. Du kan använda vår omräkningstabell för att se hur mycket det blir.

  Svaret uppdaterat 10 juli 2018
  Hjälpte den här frågan dig? Den här frågan hjälpte mig inte
 • 5. Utbetalning

  Utbetalning sker i normalfallet på torsdagar, helgfri vecka. Skickar du en tidrapport i taget får du ersättning varje torsdag. Det går bra att spara tidrapporterna och skicka flera samtidigt. Ersättning kan inte betalas ut i förskott.

  Konto för utbetalning

  Du anmäler vilket konto och vilken bank du vill ha din ersättning utbetald till på www.swedbank.se/kontoregister. Om du inte anmäler något konto får du en utbetalningsavi.

  Två utbetalningar om du även får ersättning från Unionens inkomstförsäkring

  Du får arbetslöshetsersättning från a-kassan och ersättning från Unionens inkomstföräkring i två separata utbetalningar.

  Svaret uppdaterat 21 november 2017
  Hjälpte den här frågan dig? Den här frågan hjälpte mig inte
 • 6. Kom ihåg att meddela förändringar

  Så länge du får ersättning från a-kassan är du skyldig att meddela oss om någonting förändras utifrån din ursprungliga ansökan. Genom att meddela alla förändringar i ditt ärende till oss undviker du att ersättning betalas ut felaktigt.

  Om du får ersättning som du inte har rätt till kan du bli återbetalningsskyldig.

  Svaret uppdaterat 20 november 2017
  Hjälpte den här frågan dig? Den här frågan hjälpte mig inte
 • 7. Kom ihåg att aktivitetsrapportera till Arbetsförmedlingen

  Din ersättning från oss kan påverkas om du inte skickar in din aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen i tid. Läs om aktivitetsrapporteringen på Arbetsförmedlingens webbplats och om hur ersättningen påverkas här.

  Svaret uppdaterat 20 november 2017
  Hjälpte den här frågan dig? Den här frågan hjälpte mig inte
 • 8. Övrigt som kan påverka din ersättning

  Om du får ny anställning under tid med ersättning

  Om du får en anställning ska du skicka in kopia av anställningsbeviset eller anställningsavtalet till oss. Enklast använder du e-tjänsten Ladda upp dokument på Mina sidor.

  Om du är företagare

  Om du har varit företagare innan arbetslösheten kan du tidigast få ersättning från a-kassan från det att det inte längre vidtas några åtgärder i verksamheten. I vissa fall måste verksamheten upphöra definitivt för att ersättning ska kunna beviljas. Detta gäller inte om företaget kan godkännas som extraarbete eller deltidsföretag.

  Om du planerar att starta eget företag

  Om du planerar att starta eget företag behöver du meddela oss detta för att få information om vilka regler som gäller.

  Om du får pension

  Om du har eller har haft ålderspension gör vi ett avdrag från din ersättning. Detta gäller även om du bara tar ut din premiepension. 

  Om du studerar

  Huvudregeln är att ersättning från a-kassan inte betalas ut till den som studerar. För att en studerande ska anses vara arbetslös krävs att utbildningen har avslutats eller avbrutits.

  Studier innan arbetslöshet

  Studera under arbetslösheten

  Svaret uppdaterat 10 juli 2018
  Hjälpte den här frågan dig? Den här frågan hjälpte mig inte
Hjälpte den här sidan dig?Den här sidan hjälpte mig inte