Du är här: Hem / Aktuellt / Arbetslös efter avslutade studier? Lyssna

Arbetslös efter avslutade studier?

Publicerad den 8 juni 2016

Om du har arbetat före eller under din studietid kan du ha rätt till ersättning när studierna är avslutade. Överhoppningsbar tid gör det möjligt att använda arbetet du utfört före eller under studieperioden för att uppfylla ett arbetsvillkor. Uppfyller du ett arbetsvillkor kan du ha rätt till ersättning.

 

Studier blir överhoppningsbara om de har varit på heltid och är avslutade efter att du fyllt 25 år. Om du har avslutat dina studier innan du har fyllt 25 år måste du ha arbetat på heltid i minst 5 månader någon gång före studierna.

 

För att du ska ha rätt till arbetslöshetsersättning, krävs att du definitivt har avslutat eller avbrutit din utbildning och inte har sökt någon annan utbildning. Undantag finns när du har sökt nya studier som inte har samband med tidigare studier, om du i första hand vill ha ett arbete.

 

Du behöver även uppfylla övriga villkor för rätt till arbetslöshetsersättning.

Det här behöver du skicka in

  • Blanketten Anmälan om arbetslöshet, finns på Mina sidor
  • Blanketten Studieintyg, finns på Mina sidor
  • Blanketten Arbetsgivarintyg för de 12 senaste månaderna som du har arbetat, före och/eller under studietiden, finns på arbetsgivarintyg.nu
  • Kassakort, finns på Mina sidor

Har du restpoäng?

I normalfallet anses inte din heltidsutbildning vara avslutad om du har restpoäng kvar som du har tänkt tentera av.  Undantag finns om bara en liten del som återstår, som inte kräver någon ytterligare studieinsats. Skicka ett meddelande via Mina sidor, eller ett brev, där du skriver hur många poäng som återstår, när tentamen/inlämningen sker samt hur du måste förbereda dig för detta. Om det gäller en uppsats behöver handledaren styrka att uppsatsen är färdigskriven.

Har du avbrutit dina studier?

Om du har avbrutit studier som du inte har för avsikt att fortsätta behöver du också skicka in ett intyg från skolan som styrker att du avbrutit studierna. Gör du däremot ett tillfälligt uppehåll anses du fortfarande vara studerande och då har du inte rätt till arbetslöshetsersättning.

Gå till nyhetsarkivet
Hjälpte den här sidan dig?Den här sidan hjälpte mig inte Lämna synpunkt